Kun liiketoiminta suunnitelma tai ainakin luonnos siitä on tehty ja ideasta on kehkeytynyt sellainen, joka todellisuudessakin on toiminta kelpoinen, voidaan alkaa miettimään, miten se toteutetaan.

Jo ideoinnilla ja valmiilla yrityksien pohjilla voidaan tehdä paljon rahaa, jos oikea väylä idean myymiseen löytyy. Liiketoiminnan aloittajia on maailma pullollaan, jotka kaipaavat toimivia konsepteja ja ideoita ottaakseen, mutta näiden kansa täytyy olla varoivainen, jottei oma idea vaivu sellaisille käsille, jotka ottavat idean omakseen ilman itsellesi kuuluvaa osuutta.

Yrittäjä kumppanuus vai idean myyminen?

Yrittäjä kumppanuus vai idean myyminen?

Se, kumpaa lähdetään hakemaan, riippuu paljon siitä, haluatko olla kuinka sidottu kyseiseen yritystoimintaan. Jos haluat olla paljon mukana, on kumppanuus oikea ratkaisu. Jos haluat ideoida jo seuraavaa, on parempi myydä idea eteenpäin. Bisnes enkelit ja muut sijoittajat eivät usein ole kiinnostuneita ideoiden ostamisesta, mutta jos löydät toteuttaja luonteisen henkilön, kenen kanssa voitte yhdessä tehdä töitä yritys idean rahoituksen saamiseen ja siitä eteenpäin olet jo vahvoilla. Joskus idean keksijän rooli on vain varmistaa, että toteuttaja tekee ideasta sellaisen kuin ole tarkoitus. Silloin ideoija voi keskittyä omaan tekemiseensä ja toteuttaja pääsee tekemään jotain, mistä itse tykkää. Tällainen ideoijan ja toteuttajan pari valjakko on toimiva kokonaisuus yritysmaailmassa. Toteuttajia tarvitaan yhtä lailla kuin ideoijiakin. Verkostoidu, etsi ja ilmoita, että haet toteuttajaa lujaa ja kuuluvasti. Kyllä se jostakin sitten tulla tupsahtaa elämääsi ja asiat alkavat etenemään. Mutta hiljaa itsekseen voivotellessa asiat eivät varmasti etene.

Jos sitten kuitenkin toteutat itse?

Jos sinussa ei ole toteuttajan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, on syytä jättää toteuttaminen todella toiselle. Mukana olo sijoittajana on myös yksi vaihtoehdoista, joita kannattaa harkita. Myös yrittäjä kummin ja neuvonantajan mukaan otto voi helpottaa, mutta realiteetit kannattaa silti ottaa huomioon. Kaikista ei ole yrittäjäksi. Suomessa ja ulkomailla on runsaasti tapahtumia, jotka yhdistävät idean keksijät sekä toteuttajat yhteen. Näissä tapahtumissa samankaltaiset ihmiset päätyvät yhteen ideoimaan, keksimään ja kehittämään toistensa ideoita ja tekemään isojakin liikkeitä. Monia ideoita jatko kehitellään ja jalostetaan näissä tekniikan ja yrittämisen messuilla. Yksi suurimmista niistä on Slush, jossa yritys sijoittajat, bisnes enkelit ja ideoijat sekä toteuttajat ja eri alojen yrittäjät ja teknologia osaajat sekä keksijät kaikki kokoontuvat saman katon alle. Mesuilla on paljon erilaisia puhujia ja erilaisia mahdollisuuksia ihan jokaiselle. Tapahtuman liput eivät ole edullisempia mahdollisia, mutta lipun hinta verrattuna hyötyyn tapahtumassa on suuri sillä usein kokoukset ja kontaktit luodaan moneksi vuodeksi eteenpäin. Jos sinulla on idea siinä kunnossa, että sen voi esitellä ja siihen voi hakea tukea ja kumppania, mene ihmeessä kertomaan siitä ja esittelemään sitä Slush messuille tai muihin vastaaviin start up yrittäjien tapahtumiin. Verkostoituminen on tänä päivänä se kaiken a ja o. Yksin ei tarvitse olla ja yrityksiä ei johdetakaan nykypäivänä yksin, sillä osaamista on helppo jakaa ja siitä on mukava nauttiakin yhdessä samanlaisen tai hyvän yhtiökumppanin kanssa. Leijonan luola ohjelman ja muiden vastaavien takia tämän tapaiseen kuitenkin pyrkii moni muukin, joten idea mitä esitellään pitää olla jollakin tavalla mielenkiintoa herättävä kokonaisuus. Jos mielenkiinto herätetään edes muutamaan hyvään kontaktiin, silloin on huimat mahdollisuudet päästä toteuttamaan pitkäaikaista yritys unelmaansa tai viedä oma idea pinnalle ja jonkun toisen toteutettavaksi.