Monella meistä on haaveena toimia jossain vaiheessa elämäänsä yrittäjänä, ja hyvin monet meistä tämän haaveensa toteuttavatkin. Yrittäminen on nimensä mukaisesti sitä, että yritetään – eikä ehkä aina onnistuta. Mutta kun yrityksensä saa kukoistamaan, on varmasti mukava tunne olla oman itsensä työllistäjä, ja kenties jopa muidenkin. Helpointa ehkä on kuitenkin lähteä liikkeelle pienyrittäjyydestä, ja usein tämä merkitsee sitä, että yrityksessä on vain yksi henkilö, ammatinharjoittaja itse. Mutta mitä pienyrittäjyys käytännössä on Suomessa, ja kuinka oikein pienyritys perustetaan? Katsotaanpa lähemmin kahta tapaa olla pienyrittäjä.

Toiminimi

Toiminimi on melko yksinkertainen perustaa, ja se on eräs kevyimmistä yrittäjyyden muodoista; toiminimi onkin todella suosittu tapa toimia yrittäjänä esimerkiksi sivutoimisilla yrittäjillä tai opiskelijoilla. Sen perustaminen ei sinänsä maksa mitään, eikä aloituspääomaa tarvita; kaupparekisteriin tehtävä ilmoitus toki maksaa sähköisessä muodossa 60 euroa. On myös helppoa halutessaan keskeyttää toiminta toistaiseksi tai määräajaksi vain ilmoittamalla siitä verohallintoon. Pöytälaatikoissa ympäri Suomen on siis melko varmasti paljon toiminimiä odottamassa aikaa parempaa! Toiminimi sanana ei ole toki aivan virallinen nimi, joka tarkoittaisi yrittäjää, vaan virallisesti puhutaan yksityisestä elinkeinonharjoittajasta. Toiminimellä tarkoitetaan virallisessa merkityksessä yhtiön, organisaation tai henkilön nimeä, jota elinkeinotoiminnassa käytetään. Esimerkiksi jokaisella osakeyhtiöllä on periaatteessa oma toiminimi. Mutta puhekielessä on niin totuttu nimittämään yksityistä elinkeinonharjoittajaa sanalla toiminimi, että siitä tulee tämä ensimmäisenä mieleen.

Varsinkin lakiteknisesti on hyvin tärkeää ymmärtää, että yrittäjä ja toiminimi ovat sama asia: tämä vaikuttaa merkittävällä tavalla yrittäjän vastuisiin ja riskeihin. Yrittäjä kantaa tässä yritysmuodossa henkilökohtaisesti kaikki velkojensa ja muiden sopimustensa riskit, myös henkilökohtaisella omaisuudellaan, ja tämä onkin melko suuri taloudellinen vastuu. Hyviin puoliin toiminimen perustamisessa kuuluu toki se, että kirjanpitoa on monessa tapauksessa helppo pitää, jos kyseessä on niin sanottu yhdenkertainen kirjanpito, eli tulojen ja menojen kirjaaminen vapaamuotoisesti. Yhdenkertaiselle kirjanpidolle on kylläkin asetettu tietyt rajat, joten tämä asia kannattaa ottaa huolellisesti selville. Toiminimen perustaminen käy siis suhteellisen nopeasti: suoraan verkossa YTJ:n verkkopalvelussa tai sitten Y3 -lomakkeella. Uusilla yrittäjillä on myös mahdollisuus hakea starttirahaa, joten on hyödyllistä käydä läpi edellytykset TE-keskuksen kanssa. Sanomattakin selvää on, että verotusasiat, sekä muun muassa yrittäjän YEL-vakuutus, hoidetaan kuntoon.

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys

Haluaisitko tehdä töitä ja harjoittaa ammattiasi itsenäisesti kuin yrittäjä, mutta et halua tuskastella paperisodan, kirjanpidon tai riskienoton kanssa? Ehkä kevytyrittäjyys on silloin ratkaisu. Tämä on melko uusi yrittäjyyden muoto, jonka suosio kasvaa kasvamistaan. Kevytyrittäjä on siis myös yksityinen ammatinharjoittaja, jolla ei kuitenkaan ole varsinaista omaa yritystä. Hän etsii toimeksiantajansa itse ja tekee työt sovitusti, mutta erillinen palveluyritys hoitaa laskutuksen ja kirjanpidon; tällaisia palveluyrityksiä on nykyisin todella paljon, mistä valita. Kevytyrittäjiä raportoitiin jo kolme vuotta sitten olevan Suomessa yli 100.000, ja luku on varmastikin noussut tuosta kymmenillä tuhansilla.

Kevytyrittäjyys on siis itsessään helppoa. Vaikeaksi asian tekee lainsäädäntö. Kevytyrittäjien saatetaan katsoa olevan kuin palkansaajia esimerkiksi kirjanpitovelvollisuuden ja verotuksen näkökulmasta, mutta työttömyysturvan kannalta taas yrittäjiä. Samoin työoikeudelliselta näkökannalta katsottuna kevytyrittäjä on yrittäjä – hänhän ei ole varsinaisessa työsuhteessa siten kuin työsopimuslaki tarkoittaa. Eikä YEL-vakuutusmaksuistakaan pääse välttämättä eroon: jos työtulot ylittävät neljän kuukauden ajalta 672 euroa kuukaudessa, tai vuositasolla 8063 euroa, on kevytyrittäjänkin hankittava ja maksettava YEL-vakuutus. On siis hyvin tärkeää etukäteen, ennen pienyrittäjyyttä, perusteellisesti miettiä, pohtia ja tehdä laskelmia ja jos kaikki näyttää hyvältä, perustaa se yritys. Ja siitä se sitten alkaa: itsenäinen, ehkä kivikkoinen, ehkä menestyksekäs, mutta varmasti mielenkiintoinen työrupeama yrittäjänä!