Nokia on varmasti maailmanlaajuisesti tunnetuin suomalaisperäinen yritys. Firma on loistava esimerkki härkää sarvista tarttumisesta, ja uuden tuotannon lajin aloittamisesta tilanteen sitä vaatiessa. Vuonna 1865 perustettu Nokia nousi kansainväliseen julkisuuteen kännykän kehittymisen yhteydessä, ja sen historian varrelle on mahtunut useita ylä- ja alamäkiä.

Nokian historia alkaa varsin maalaisissa oloissa. 12 toukokuuta 1865 Fredrik Idestamin avasi Tampereella puuhiomon, jonka menestys sai miehen avaamaan toisen toimipisteen muutamaa vuotta myöhemmin Tammerkoskea nopeammin virtaavan Nokianjoen varrelle. Yritys muutettiin pian osakeyhtiöksi, joka tunnettiin nimellä nokia Aktiebolag, tämä mahdollisti sen kasvun entisestään.Nokian varhaisista osakkaista tunnetuimpia on varmasti Carl Gustaf Mannerheim. Nokia Aktiebolag kuitenkin ajautui hyvin lähelle konkurssia, ja sen pelastajaksi tuli Eduard Polónin omistama Suomen Gummitehdas Oy. Gummitehdas osti puuhiomon taatakseen kumituotteiden tuotannossa tarvittavan sähkön tuoton. Uusi yhtiö ryhtyi käyttämään Nokia nimikettä, korostaakseen suomalaiskansallisia arvojaan. Nykyiselle polulleen tehdas ajautui ostaessaan puhelin- ja lennätin kaapeleita valmistaneen Suomen Kaapelitehdas Oy:n vuonna 1922. Vaikka Polónin kolme yhtiötä eivät Suomen laeista johtuen yhdistyneet virallisesti moneen vuosikymmeneen, niiden välinen yhteistyö tarkoitti että hänellä oli käsissään toimiva kokonaisuus, joka kesti vuosien runtelut ja jatkoi kasvuaan. Firmat yhdistyivät virallisesti 1967 Nokia Ab:ksi, vuosikymmenen alussa Kaapelitehdas oli lähtenyt kehittämään elektroniikkaa, ja julkaissut ensimmäisen radioaalloilla toimineen VHF-puhelimensa vuonna 1964. Nokian yhteistyö Salolaisen Salora yhtiön kanssa johti NMT-tekniikan kehittymiseen, ja ensimmäinen NMT-puhelin tuli markkinoille 1982, Salora päättyi Nokian omistukseen muutamaa vuotta myöhemmin.

Matkapuhelinten mahti vuodet

Tekniikan kehittyessä Nokian puunjalostus puoli myytiin 80-luvun lopulla, ja kumiteollisuus 90-luvun alussa. Yhtiö keskittyi täysin informaatioteknologiaan. Firma teki lyhyen sivu hypähdyksen televisioiden maailmaan ostamalla Ruotsalaisen Luxor yhtiön. Televisioiden valmistaminen ei kuitenkaan ollut tuotannollista, ja tämä yhdessä toimitusjohtaja Kari Kairamon itsemurhan kanssa aiheutti pankkien epäluottamuksen firmaan 80-luvun lopulla. Nokiaa uhkasi myynti ruotsalaiselle elektroniikan jätille Ericssonille, mutta tämä romahti koska Ericsson kieltäytyi ostamasta Nokiaa kokonaisena. SYP:n ja Pohjola-yhtiöiden saneeraussuunnitelma nosti Jorma Ollilan yhtiön toimitusjohtajaksi, ja yhtiö otti kännykät toiminnan punaiseksi langaksi. Yhtiön ensimmäinen GSM-puhelin saapui markkinoille 1991, ja nimeksi tuli kansainvälisemmän kuuloinen Nokia Telecommunications. 90-luvun kuluessa Nokia kulki voitosta voittoon, yhtiön markkina arvo kasvoi yli 300 kertaiseksi kymmenessä vuodessa. Nokian nousu paitsi kohotti suomalaista kansantaloutta, myös kansallista itsetuntoa. Vihdoin suomalaisilla oli tuote josta olla ylpeä maailman matkoilla. Suunnittelu ja valmistus puoli pysyivät myös pitkälle Suomessa, tukien maan työllisyyttä, ja myös koulutusta elektronisella alalla.

Nokian vallan lasku

2000-luvun alussa yhtiön onni kääntyi alaspäin, suurena syynä oli Applen iPhone puhelimen suosio, ja tapa jolla se uudisti älypuhelinmarkkinoita hyvin nopeassa ajassa. Yhtiö sulki useita toimipisteitään, ja Suomesta kansainvälistä tuotantoa tehnyt yhtiö ryhtyi erikoistumaan verkkoliikenne toimintaan, ja vuonna 2014 se myi matkapuhelin toimintansa Microsoftille.

Uusi Microsoft Mobile sai pääkonttorinsa Suomesta, ja se käytti Nokian brändäystä vuoteen 2014, jolloin firma antoi 12 500 entiselle Nokian työntekijälle kenkää, ja lopetti useiden Nokia puhelimien valmistamisen. Nokia puhelinten valmistus käynnistyi kuitenkin uudestaan 2016, kun Suomalainen HMD yhtiö osti lisenssin Taiwanilaisen FIH Mobilen kanssa. HMD Global OY:llä on vahvat yhteydet vanhaan Nokiaan, ja heillä on täydet oikeudet yhtiön brändäyksen käyttämiseen. Yhtiö tuottaa sekä älypuhelimia, että vanhanaikaisia lankkuja. Älypuhelimet käyttävät Androidin järjestelmää hyväkseen, ja firmalla on vahvat yhteydet Googlen kanssa, puhelimet näyttävät tuovan vanhan kunnon Nokian laadun takaisin markkinoille.