Vuodesta 2018 lähtien maailman väestö on noussut noin 7,3 miljardiin ihmiseen, ja sen odotetaan nousevan 10 miljardiin ihmiseen vuoteen 2050 mennessä. Euroopassa ja Yhdysvalloissa kasvu on tasaista, kun taas Lähi-idän, Aasian ja Afrikan odotetaan kasvavan jopa enemmän tulevaisuudessa. Mutta missä ovat maailman tiheimmin asutut paikat?

Tokio on maailman suurin kaupunki väkitiheydeltään

Tokio on kuitenkin maailman suurin kaupunki, jos mukana on koko Tokion metroalue, jossa on yhteensä yli 38 miljoonaa asukasta. Myös toisella japanilaisella Osaka-asukasluvulla on hyvin suuri asukasluku lähes 20,5 miljoonaa. On myös useita muita kuin Aasian kaupunkeja, joissa on suuria väestöryhmiä, kuten Mexico City (yli 21 miljoonaa), Kairo (lähes 19,5 miljoonaa) ja Buenos Aires (lähes 15,5 miljoonaa). Ihmiset, jotka tulevat Japaniin ensimmäistä kertaa, yllättyvät usein siitä, että Tokion ruuhka-aikaiset junat ovat arkipäivisin tai Shibuya Crossingissa, joka on maailman vilkkain risteys. Myös nähtävyyksien katselupaikat ovat aina täynnä, ja vaikka kävellen kadulla suosituilla alueilla, on usein vaikeaa olla törmäämättä johonkin koko ajan. Tokiossa asuu noin 10% koko Japanin väestöstä. Jos olet mukana naapurimaissa Kanagawan, Saitaman ja Chiba prefektuurien joukossa, väestön kokonaismäärä on 38 miljoonaa ihmistä! Japanin kokonaisväestö on noin 127 miljoonaa ihmistä, joten se on mahtava 30% ja tekee siitä maailman väkirikkaimmaksi alueeksi.

Suurkaupunkialueita, joiden asukasluku on yli 10 miljoonaa, kutsutaan mega-paikoiksi, ja tällä hetkellä niiden joukossa on 37 pistettä ympäri maapalloa. Tähän lukuun kuuluvat Tokio, Osaka ja Nagoya, Japanin kolme suurinta kaupunkia. Vaikka Japani kokee yleisesti väestön vähenemisen, Tokio on poikkeus ja se kasvaa jatkuvasti, ja sillä on maailman kaikkien kaupunkien suurin määrä ihmisiä. Tokion odotetaan olevan myös kaupunkialue, jolla on maailman suurin väestötiheys vuonna 2030. Japanin Tokion pääkaupunki on jo maailman suurin kaupunkialue, jossa asuu yli 38 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien viereinen Kanagawa, Saitama ja Chiba prefektures. On ehkä yllättävää, että suurin osa maailman väkirikkaimmista kaupungeista on maailman kaikkein tiheimmin asutuissa maissa, Kiinassa ja Intiassa. Näitä ovat Shanghai ja Peking, joiden väkiluku on vastaavasti 25 ja 22 miljoonaa, Delhi (27 miljoonaa) ja Mumbai (yli 21,5 miljoonaa. Euroopan kaupungeista Istanbul on väkirikkain, yli 14,5 miljoonaa asukasta. Tätä seuraa Moskova (yli 12 miljoonaa) ja Pariisi (11 miljoonaa, mukaan lukien Pariisin metroalue). Nämä kaupungit ovat tietenkin myös kulttuurisesti merkittäviä, ja niiden välillä on vuosittain miljoonia turisteja.On olemassa lukuisia suosittuja ja kulttuurisesti rikkaita kaupunkeja, joissa on pienempiä väestöryhmiä, jotka usein tekevät asukkailleen korkeampia elintasoja. Barcelonassa, Sydneyssä, Berliinissä ja Vancouverissa on alle viisi miljoonaa asukasta, mutta ne ovat erittäin suosittuja kaupunkeja. On myös joitakin suhteellisen pieniä kaupunkeja, joissa on suuria kulttuurisia, historiallisia tai poliittisia maineita, kuten Sarajevoa (314 000), Edinburghia (502 000) ja Venetsiaa (631 000), mikä osoittaa, että pienet kaupungit voivat olla erittäin merkittäviä niiden väestöstä huolimatta.

Tulevaisuuden ennustus

Yhdistyneiden Kansakuntien (UN)  väestöryhmän laatimat tiedot näistä 30 maailman suurimmasta kaupungista vuodelta 2018 heijastavat parhaita arvioita näiden valtavien kaupunkien väestöstä. Dynaaminen väestönkasvu vaikeuttaa kaupungin ”tarkan” väestön määrittämistä erityisesti kehittyvässä maassa.

Jos ihmettelet, mitä nämä kaupungit näyttävät tulevaisuudessa, YK on myös ennustanut väestönsä vuonna 2030. Viimeaikaisella listalla on Lima, Peru, nro 31, mutta vuonna 2030 nro 30, kasvava 10-12,2 miljoonaa euroa leikkauksen tekemiseksi. Intiassa pitäisi olla kuusi merkintää viiden sijasta vuonna 2030, ja Hyderabadin määrä kasvaa 12,7 miljoonaan.