Usea yksityisyrittäjä huomaa liiketoiminnan kasvaessa tarvitsevansa lisähenkilökuntaa firmansa sutjakkaan pyörittämiseen.

Työntekijöiden palkkaus tuntuu kuitenkin isolta askeleelta, jos sitä ei ole tehnyt aiemmin, ja moni puurtaa ilman ulkopuolista apua viime tippaan, jopa oman terveytensä varjolla. Tässä vaiheessa työtekijöiden rekrytointi saattaa myös aiheuttaa lisä stressiä yrittäjälle, sillä sekä haastatteluihin että henkilökunnan kolutukseen menee oma aikansa. Firmaa kannattaa siis lähteä henkilöistämään ajoissa. Henkilöstön palkkaamiseen liittyy muutamia säännöksiä, mutta näistä saa helposti selvää pienellä tutkinnalla.

Puskaradio

Pienen yrityksen ensimmäinen henkilökunta löytyy usein helposti omasta lähipiiristä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että firmassa tekeviä sukulaisia koskevat aivan samat työnantajan ja työntekijän väliset säännökset, kuin ulkopuolisiakin henkilöitä. Heille tulee siis maksaa virallisesti palkkaa, josta vähennetään tarvittavat verot ja muut maksut. Sukulaisten ja kavereiden pidempi aikaisen palkkaamisen kanssa kannattaa olla hieman harkitsevainen, sillä tämän tyyppisten työsuhteiden on tiedetty usein päätyneen ongelmatilanteisiin. Riitatilanteita saattaa aiheutua, kun tuttava ei kunnioita yrittäjän auktoriteettiä pomona, tai pomo antaa valtasuhteen vaikuttaa myös henkilökohtaisessa elämässä. Toki kavereiden ja sukulaisten täysiaikainen palkkaus saattaa olla myös hyvin toimivaa, mutta pelisäännöt kannattaa käydä hyvin läpi ennen työsuhteen alkamista. Puskaradiolla saa usein nähtäväkseen sopivimmat ansioluettelot, ja tuttavien kuvaukset mahdollisen työntekijän luonteesta usein kertovat hyvin paljon siitä miten he tulevat toimimaan alaisuudessasi. Sanaa voi levittää myös suullisesti firman asiakkaiden keskuudessa, ja jos yhtiöltä löytyy kiinteät nettisivut, sinne voi laitta pienen osion siitä keneen voi ottaa yhteyttä jos mahdolliset työpaikat kiinnostaisivat.

Julkiset työpaikkailmoitukset

Jos päädyt hakemaan työntekijöitä julkisempia reittejä, kannattaa ajan säästämiseksi miettiä hyvin tarkasti minkä tyyppistä henkilöä kaipaat yritykseesi. Tämän kuvauksen tulee sitten myös heijastua työpaikkailmoituksessasi. Tämä takaa että oikeat henkilöt lähettävät hakemuksen nähtäväksesi. Kannattaa kuitenkin olla realistinen, sillä jos olet etsimässä täydellisen senioria henkilöä avoimeen rooliin, mutta valmis maksamaan vain todellisen juniori palkan, tulet varmasti pettymään työtä hakevien tasosta. Henkilökuntaa voi tuttavapiirin lisäksi etsiä esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Firman Facebook sivulla oleva ilmoitus avoimesta työpaikasta on hyvin valmiiksi kohdistettu henkilöihin joita sen toiminta kiinnostaa jo valmiiksi. Lisäksi voit ottaa käyttöösi firmasi Twitterin, ja juuri tähän tarkoitukseen kehitetyn LinkedIn palvelun. LinkedInissä voit sekä mainostaa mahdollista työpaikkaa, että selata potentiaalisten työnhakijoiden profiileja.

Laajakantaisen yleisön työpaikkailmoitukselle voi löytää Avoimet työpaikat -palvelusta, jota pitää yllä Suomen työ- ja elinkeinopalvelut. Tämä toimii kätevästi nettisivujen kautta, ja työpaikkoja voivat selata kaikki niitä etsivät. Paikkoja ei kuitenkaan mainosteta erikseen missään, ja palvelu toimii täisin hakukoneen periaatteella, joten ainoana vaihtoehtona tätä ei kannata käyttää.Netissä toimii myös useita kaupallisia rekrytointi palveluita. Osa näistä toimii hakukoneen tavoin, mutta osalla on takanaan rekrytointi toimisto, joka tekee sekä työnantajan että -tekijän eteen enemmän hommia. Ennen palvelun käyttöön ottoa kannattaa ottaa selvää mitä sen hintaan sisältyy. Unohtaa ei kannata myöskään alan oppilaitosten voimavaroja. Näiden kautta voi löytää tuoreita alan osaajia, mutta myös opiskelujensa alkuvaiheessa olevia nuoria, jotka kaipaavat harjoittelupaikkaa. Harjoittelijan ja työnantajan välille muodostuu usein loistava suhde, ja nuori kouluttautuu kuin vahingossa työnantajan tavoille, muodostuen näin ideaali työntekijäksi firmalle. Toisaalta taas juuri kouluista valmistuneet eivät omaa välttämättä kaikkia alalla vaadittavia taitoja, joten tämä reitti ei välttämättä ole kovinkaan suositeltava vastuullisempiin rooleihin. Viimeisenä mutta ei välttämättä vähäisimpänä vaihtoehtona kannattaa pitää mielessä henkilökunnanvuokraus firmat. Nämä kaupalliset yhtiöt välittävät osa- ja väliaikaista henkilökuntaa yrityksiin, jotka tarvitsevat lyhytkestoista apua. Tekijöitä löytyy monilta aloita, ja koska vuokratyöntekijöillä on sopimus heitä välittävän firman kanssa, tämä saattaa auttaa paperisodan välttämisessä jos tarvitset apua vain lyhyt aikaisesti.