Ihmisaivot ja niiden toiminta on jo kiehtonut ihmisiä vuosikaudet. Aivoista tehdään jatkuvasti tutkimuksia, joilla yritetään selvittää aivojemme salaisimpiakin arvoituksia. Ihmisaivot aiheuttavat jatkuvasti ihmetystä, jolloin yhä jatkuvasti tuleviin kysymyksiin halutaan vastauksia. Ihmisten aivot määräävät oikeastaan kaiken ihmisen toiminnan. Ne ajattelevat, ne toimivat, ne tuntevat ja ne ohjaavat ihmisen tekemisiä välillä huonompaan ja taas välillä parempaan suuntaa. Ihmismieli on erittäin arvoituksellinen erilaisina toimintatapoineen, joita jatkuvasti yritetään selvittää. Tehdään tutkimuksia, joissa yritetään selvittää syytä tietylle käyttäytymismallille tai tekemiselle. Näitä saadaankin osittain selvitettyä ja usein tietyt käyttäytymismallit nähdään tietynlaisilla ihmisillä, jolloin aivoista ollaan saatu taas vähän lisää irti. Aivojen tutkiminen on kuitenkin hyvinkin haastavaa, sillä jokaisen ihmisen aivot ovat yksilölliset. Tämä tekee myös jokaisesta käyttäytymismallista ja syystä jollakin tasolla yksilöllisen, jolloin on mahdotonta selvittää tarkkaa syytä mihinkään toimintaan.On kuitenkin pystytty selvittämään yleisiä käyttäytymismalleja ja seurauksia tietyistä tapahtumista. Jokaisen ihmisen aivot ovat yksilölliset, mutta suurin osa ihmisistä reagoi tiettyihin asioihin samalla tavalla. Ihmisillä on vain eroavaisuuksia siinä, että miten he tämän kyseisen reagoimisen näyttävät. Tässä esimerkkinä vaikka, että useat ihmiset reagoivat kuolemaan suruna, tämä on normaali reaktio ihmisten aivoissa, joka kuuluukin tulla. Tapoja näyttää surua on taas yhtä monta, kuin ihmisiäkin. On myöskin tutkittu, että usein ihmiset pitävät samoja asioita miellyttävinä ja epämiellyttävinä. Tämä on tutkittu esimerkiksi hajuilla, jolloin useammat ihmiset kokivat saman hajun epämiellyttäväksi ja saman taas miellyttäväksi. Tässäkin on kuitenkin yksilöllisiä eroja, jolloin jokaisella on oma mieltymyksensä hajuissa.

Faktat

Faktoja ihmisaivoista

Oikeastaan ihmisaivot ovat niinkin moniulotteiset, että niitä on mahdoton tutkia kokonaan ja aina löytyy jotain poikkeavuuksia jokaisen tutkimuksen kohdalla. Aivoista jaksetaan kuitenkin jatkuvasti lukea lisää tietoa, joten tässä on vielä muutama todistettu tai ainakin uskottu fakta ihmisaivoista ja niiden toiminnasta.

 • 75 ihmisen aivoista on kokonaan vettä.
 • Aivomme painavat puolitoista kiloa, joka on noin 2-3 prosenttia koko kehon massasta, mutta kuluttaa silti jopa 20 prosenttia hapestamme.
 • Aivomme voivat säilöä noin tuhat tirabittia tietoa.
 • Ihmisaivojen yhteyksien määrä on suurempi kuin galaksimme tähtien.
 • Aivojen tärkein toiminto on muuttaa aistimme kokemuksiksi, joka on kykymme havaita asioita elämässämme.
 • Dejavu-Ilmiö on vika avioissa, missä aivoihin varastoituneet tiedot menevät lyhyt- tai keskipitkän aikavälin muistiin lyhytkestoisen muistin sijasta. Tästä syntyy tunne, että olemme kokeneet tilanteen aiemmin.
 • Jotkut väittävät, että vapaatahto on vain pelkkä illuusio ja aivojemme toiminta määrittää oikean tietoisen valinnan.
 • Aivojemme muoto määrittää persoonallisuutemme ja käyttäytymisemme. Se myös saattaa kertoa tulevista mielisairauksista.
 • Fobiat voivat liittyä suoraan geeneihin. Muisto negatiivisesta kokemuksesta voi tallentua meidän DNA:han, josta se siirtyy seuraaville sukupolville.
 • Hereillä ollessa aivomme tuottavat 10-23 wattia virtaa hermosolujen viestiliikkeen avulla.
 • Ihmisellä on noin 70 000 erilaista ajatusta yhden vuorokauden sisällä.
 • Jokainen ajatus on fyysinen polku, jonka aivot muodostaa. Tämä tarkoittaa, että mitä enemmän sinulla on tiettyjä ajatuksia, sitä syvemmälle se tekee jäljen. Tällöin ajatuksen on helpompi tulla takaisin mieleen. Tästä syystä positiivisten ja kannustavien asioiden ajattelu kannattaa.
 • Palavamman saatua aivoissa aktivoituu samat osat, kuin romanttisessa suhteessa torjutuksi tullessa.
 • Perheväkivallalle altistuneiden lasten aivot ja sodassa olevien sotilaiden aivot omaavat samoja aktiivisuusmalleja.
 • Videopelit voivat muodostaa aivoihin heroiinin kaltaisen riippuvuuden.
 • Mitä syömme vaikuttavat tutkimusten mukaan aivojemme toimintaan. Ihmiset, jotka eivät syöt keinovärejä tai säilöntäaineita saivat tutkimuksen mukaan 14 prosenttia korkeamman tuloksen älykkyystestissä.